Toernooi Berg en Terblijt

Toernooi Berg en Terblijt afgesloten met gemengde gevoelens

Op zondag 21 februari was het 3e Meester Engelbert beginnerstoernooi van de Judoclubs To-Zai en Ko-Tani in Berg en Terblijt. Van Stella Duce hadden zich 15 judoka’s opgegeven. Helaas moest Marvin Davies zich afmelden wegens ziekte.

In de ochtend waren de dames aan de beurt. Voor Marit was dit het eerste toernooi van deze omvang. Ze judoode heel knap 3 wedstrijdjes en kon zelf al een beetje scoren. Winnen lukte nog niet, maar ze kreeg uiteindelijk wel een verdiende medaille. Iris, zelf een pittige tante, had ook een paar pittige tegenstandsters. 3 partijen flink judoën waarvan ze er eentje won. Een resultaat naar tevredenheid: 3e.

Tijdens het tweede blok was het eerst de beurt aan Xander. Nog half herstellende van ziekte en behoorlijk misselijk begon hij aan zijn eerste partij die hij binnen 10 seconden met een O-Uchi-Gari won. Daarna nog enkele partijen sterk gejudood en gewonnen em verloren. Xander kwam net niet in de top 3 en kreeg daardoor ook een medaille uitgereikt. Vincent Hogenhorst zat met twee jongens in de poule. Partij 1 won hij op ippon en bij de tweede stond hij met wazari voor waarna hij een houdgreep maakte. De tegenstander leek pijn te hebben waardoor Vincent (iets te braaf) zijn greep op de tegenstander verslapte. De tegenstander herpakte zich en nam Vincent over. Compleet verrast belandde hij onderop in de houdgreep en verloor de partij. Uiteindelijk toch een mooie tweede plaats.
Jonah en Wout vochten zich samen in dezelfde poule omhoog. Beiden wonnen een aantal partijen en verloren vóór de finale waardoor ze naar de herkansingen moesten. Daar troffen ze elkaar. Jonah won van Wout en won daarna nog eens waardoor hij derdr werd. Wout eindigde met een medaille bij de laatste zes en Jonah werd derde.
Ook Olaf moest in dit tweede blok aan de bak. Hij kon best scoren en domineren, maar ondanks kei hard werken en stevig judo kon hij niet tot het erepodium doordringen. Voor Olaf was er ook een mooie medaille.

In het middagblok de beurt aan Lucas en Mike die in dezelfde poule zaten. In deze poule zaten behoorlijk pittige tegenstanders. Lucas werkte hard maar kwam niet dichtbij genoeg om tot het eremetaal door te dringen. Mike ging het net wat beter. In de partij om het brons werd hij wat overmoedig… de tegenstander maakte gebruik van deze revanche en kom van Mike winnen. Lucas en Mike hebben deze medaille allebei ook erg verdiend. Kalani en Jesse hadden, los van elkaar, beiden meer geluk. Kalani won 3 partijen en kwam uiteindelijk op de derde plek terecht. Jesse won tot aan de halve finale alles, verloor toen en kwam via de herkansingen ook tot het brons. Thijs en Kevin zaten ook in dezelfde poule en troffen hier voor het eerst een -15 poule. Ondanks hard werken konden de jongens geen partij winnen. Voor Kevin was dit ook de eerste kennismaking met een verwurging op een wedstrijd…. ook in de -15 gaan we groeien en beter worden!

Voor Daimy (groene band), die ook in het middagblok aan de beurt was, pakte het minder positief uit. Hij had dit toernooi ook speciaal gekozen omdat het een beginnerstoernooi is. Daimy heeft de laatste paar jaar geen wedstrijden meer gedaan, dus dan was dit een veilige keuze. Hij had 3 bruine banden in zijn poule. Tegen de eerste twee kon hij redelijk scoren en bij een van die partijen had het weinig gescheeld of hij won. Erg verrassend, weinig ervaring, maar de fitheid en kracht van Daimy kwamen hem goed van pas nu. In de laatste partij werd hij na een rechtse aanval links overgenomen en uitgetild met een rechtse pakking. Zijn vrije linkerarm ving de klap van zijn hele lijf op en dat gaf voor Daimy een grote klap. Na een minder goede beoordeling was dokter Jacobs gelukkig in de zaal om Daimys arm te beoordelen. Advies: naar de spoedeisende hulp. Helaas voor Daimy heeft hij een complexe breuk in de elleboog. Hij wordt morgenvroeg in Maastricht (waar zijn vader woont) direct geopereerd. Heel veel sterkte Daimy.

Algemene indruk van het toernooi volgens ouders: druk, rommelig en het liep erg uit. Wat daarnaast ook heel erg balen was, is dat coaches van andere clubs zich niet allemaal iets aan hadden getrokken van het predikaat ‘beginnerstoernooi’… zo bleek de tegenstander waar Daimy zijn botbreuk aan over hield al aan de Nederlandse kampioenschappen mee te doen.

Ik ben heel erg trots op al mijn judoka’s. Ze hebben allemaal super goed gewerkt en de resultaten mogen er ook zijn. Ik sluit de week alleen met veel buikpijn af. Meelevend en balend voor Daimy. Namens de hele judoclub heel veel succes morgen. We zullen aan je denken!

Facebook en foto’s